נתן שרנסקי
נתן שרנסקי נולד בדונצק שבאוקראינה למשפחה יהודית. שרנסקי קיבל תואר במתמטיקה שימושית מטעם המכון הטכנולוגי של מוסקבה.
ב-1973, אחרי שבקשתו לקבל ויזת יציאה לישראל נדחתה בגלל סיבות שהוגדרו "ביטחוניות", הצטרף לארגון זכויות האדם "Moscow-Helsinki-Watch-Group". באותה העת, שרנסקי גם הפך לדובר העיקרי עבור אסירי ציון ומסורבי העלייה היהודיים. ב-1974 נשא שרנסקי לאשה את אביטל בבית הכנסת במוסקבה, למרות שלא קיבלו את אישור השלטונות.
במרץ 1977 נעצר מטעמים פוליטיים. ביולי 1978 הרשיע אותו בית המשפט בבגידה, ריגול למען ארצות הברית, הסתה ותעמולה אנטי-סובייטית, וגזר עליו 13 שנות מאסר. הוא ישב 16 חודשים בכלא לֶפוֹרְטוֹבוֹ (Лефортово) ונשלח לגולאג בסיביר. על פי ספרו האוטוביוגרפי על התקופה "לא אירא רע", הצליח שרנסקי לשרוד את מחנות המעצר והעבודה של הגולאג כיון שבזכות דבקותו בזהותו היהודית ותשוקתו לעלות ארצה נשאר חופשי בנפשו.
במהלך שנותיו בכלא הפך שרנסקי לסמל המאבק על זכויות האדם בברית המועצות ומאבקה של היהדות שם. בעקבות המאבק לשחרורו בראשות אשתו אביטל, ולחץ דיפלומטי כבד מצד המערב, שוחרר שרנסקי כעבור תשע שנים ב-11 בפברואר 1986 במסגרת עסקה שבה נמסרו לברית המועצות חמישה מרגלים תמורת שלושה מרגלים מערביים, ביניהם ה"מרגל" שרנסקי. החילופים בוצעו בגשר גליניקה שקישר בין גרמניה המזרחית למערבית. מיד לאחר חציית הגשר העניק לו שגריר ישראל לגרמניה את דרכונו הישראלי. כשהגיע לישראל זכה לקבלת פנים נלהבת בהשתתפות ראש הממשלה שמעון פרס ושר החוץ יצחק שמיר. שרנסקי החל להשתמש בשמו העברי "נתן".
במאי 1986 נסע שרנסקי עם אשתו לארצות הברית שם הוענקה לשניהם מדליית הזהב של הקונגרס ,העיטור השני בחשיבותו בארצות-הברית כהוקרה על מאבקם למען זכויות האדם. ב-15 בדצמבר 2006 קיבל שרנסקי את מדליית החירות הנשיאותית של ארצות הברית מידי ג'ורג' בוש.
ב-1988 נבחר שרנסקי לעמוד בראש "הפורום הציוני", ארגון גג של מסורבי עלייה מברית המועצות. כמו כן, היה חבר מועצה של ארגון Peace Watch וכן עורך בג'רוזלם רפורט.
בעקבות העלייה הרוסית הגדולה בשנות התשעים, הקים שרנסקי את מפלגת ישראל בעלייה שמטרתה הייתה לתת ביטוי לצורכיהם ומצוקותיהם של ציבור העולים מברית המועצות לשעבר. בבחירות לכנסת ה-14 (1996) התמודדה מפלגתו לראשונה וזכתה המפלגה בשבעה מנדטים ושרנסקי כיהן כשר התעשייה והמסחר.
שרנסקי הצטרף לממשלת ברק כשר הפנים ב-1999. בעקבות הבחירות המיוחדות לראשות הממשלה בשנת 2001 בהן נבחר אריאל שרון, הוא הצטרף לממשלתו וכיהן כסגן ראש הממשלה ושר הבינוי והשיכון. לאחר הבחירות לכנסת ה-16 התמזגה מפלגתו לתוך הליכוד. שרנסקי התפטר מהכנסת ומונה כשר ללא תיק האחראי לענייני ירושלים, יהודי התפוצות ומלחמה באנטישמיות. במאי 2005 התפטר מן הממשלה במחאה על תוכנית ההתנתקות. באוקטובר 2006 הודיע על כוונה לפרוש מהחיים הפוליטיים. בין 2006 ל-2009 עמד שרנסקי בראש מכון אדלסון ללימודים אסטרטגיים שבמרכז שלם בירושלים. ב-2009 מונה לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית